Voronja Galerii

Voronini sibulapirukas


Voronini sibulapirukas on Voronja galerii menüüs olnud alates 2016. aastast. Mitmel Sibulatee puhvetite päeval on olnud just see pirukas reklaamfotodel. Retsepti avaldasime esmakordselt 2019. a, kui ilmus Voronja galerii retseptivihik. Samuti on retsept saadaval raamatus "Minu Peipsiveer. Unes ja ilmsi", mis ilmus 2020. a ning kordustrükina ka 2024. a. 

2024. a pälvis Voronini sibulapirukas Sibulatee puhvetite päeval parima sibulapiruka tiitli. Peale seda avaldas retsepti Delfi. Sama aasta jõulueelses Terevisooni saates, oli eetris ka sibulapirukameister Raul Oreškin, kes pakkus Katrin Viirpalule (algus 1:49:35 ) nii sibulapirukat, kui sinna juurde jõuluseid salateid. Katrin tituleeris piruka maailma parimaks.

2025. a Sibulatee puhvetite päeva eel, tutvustas Liis Lainemäe võidupirukaid Ringvaate saates Marko Reikopile (algus 27:24). Saate avas suures pildis Voronini sibulapirukas ning Marko kiitis selle gurmeeväärilist välimust. Hiljem, kui järjekord maitsmiseni jõudis, tundis Marko Voronini sibulapiruka oleva lausa martsipanile lähedasele maitsega. 

Ja siin ta nüüd on, maailma parima ja gurmeeväärilise välimusega sibulapiruka retsept!


Voronini sibulapirukas
(Voronja galerii majapirukas)

Põhi:
6 detsiliitrit jahu
250 grammi võid
2-3 supilusikat vett
soola

Kate:
5-6 keskmist sibulat
200 grammi suitsujuustu
200 grammi vahukoort
1 supilusikas fenkoli seemneid
1 muna
soola, pipart

Kaunistuseks:
jõhvikaid
peterselli

- - -
Sega või jahuga, lisa maitseained ja vajadusel vesi. Sõtku taigen ühtlaseks massiks ja pane 30 minutiks seisma. Haki sibul ja prae pannil kergelt läbi ning pane potti koos teiste ainetega hauduma. Piisab 10-15 minutist, kuniks suitsujuust on sulanud. Kui oled poti tulelt võtnud, lisa segule lahtiklopitud muna.

Suru taigen madalasse küpsetusvormi ja torka kahvliga mõned augud. Pane vorm 10 minutiks 180 kraadisesse ahju, vala seejärel kate taignale ja küpseta 180 kraadi juures, kuniks pirukas on pealt kuldpruun. Selleks läheb aega umbes 25-30 minutit. Mõne ahjuga isegi kuni 40 minutit.

Peipsiveerel lisatakse pohli ja jõhvikaid paljudesse roogadesse, isegi suppidesse, seepärast kaunista võimalusel pirukas meie metsamarjadega.



Voronini sibulapirukas meedias:

Galerii ⟩ Kõige maitsvama sibulapiruka vormisid valmis mehe käed
Eili Arula, Tartu Postimees 7.09.2024

Auhinnatud retsept: Sibulatee parim sibulapirukas võlub krõbeda põhja ja rikkaliku täidisega
Delfi 10.09.2024

Voronini sibulapirukas
Nami-nami

Kuidas teha maailma parimat sibulapirukat?
Sibulatee uudised,  20.12.2024

Sibulatee 2024. a parim sibulapirukas
Terevisioon (algus 1:49:35), ERR 20.12.2024

Marko Reikop degusteerib Sibulatee parimaid pirukaid
Ringvaade (algus 27:24), ERR 10.09.2025